Synsvinkel

av Martine
Synsvinkel

Alle bøker skrives fra en synsvinkel, men hvilken synsvinkel bør man velge når man skal skrive, og hva er egentlig forskjellene på de ulike synsvinklene?

En vanlig nybegynnerfeil svært mange gjør er å blande ulike synsvinkler underveis i det samme kapittelet. Dette svekker forfatterens troverdighet og kan føre til at leseren mister kontakten med hovedpersonen. Det er derfor viktig at man holder seg til den synsvinkelen man har valgt. Dersom man ønsker å fortelle historien til flere ulike karakterer, bør man skille karakterene klart fra hverandre ved å gi de hver sine kapitler.

I dette innlegget vil jeg forklare forskjellene på ulike synsvinkler og vise fallgruver mange faller i innen hver enkelt type synsvinkel.

Personal:
Forfatteren ser ut av personen(e).

To hovedtyper:

 • 1. person: (Jeg)
  Fortelleren snakker i «jeg»-person, og man får høre personens tanker og følelser.
  (Forfatteren og «jeg»-personen behøver ikke å være samme person). Denne synsvinkelen er veldig vanlig i fiksjonsskriving. Synsvinkelen er begrenset i den grad at fortelleren har begrenset innsikt i handlingen ellers og gjerne kun ser hovedpersonens tanker og følelser, og ikke alle de andre karakterene i boken. Fortelleren kan ikke være over alt i handlingen og får derfor ikke med seg alt som skjer. Forteller gjerne én side av historien.
  Noen forfattere velger å bruke 1. person synsvinkel for å kunne overraske leserne, gjennom for eksempel dagbok-innlegg, ettersom at fortelleren kan være upålitelig, og deres versjon av handlingen kanskje ikke viser sannheten.
 • 3. person: (Han, hun, det, de)
  Forfatteren har innblikk i alt hovedpersonen tenker, føler og opplever, men handlingen er som regel skrevet gjennom han/hun eller ved å referere til navn. 3.person kan være allvitende og begrenset. Dersom man skriver om flere ulike karakterer i en bok, kan det være lurt å kun forholde seg til én person per kapittel, og heller gi karakterene hver sine kapitler, slik at man klarer å skille tankene og handlingene deres fra hverandre.

Autoral:
Forfatteren ser inn og på personen(e).

Fortelleren står utenfor fortellingen og ser inn eller handlingen, men er ikke selv en del av den.

Autoral synsvinkel skrives gjerne i 3. person  med Han/Hun.

To hovedtyper:

 • Refererende (du)
  Fortelleren ser alt tett på hovedpersonen, men vet ikke personens tanker og følelser. Fortelleren er mer som en «flue på veggen». Denne synsvinkelen er ikke så vanlig i fiksjon, men mer vanlig i lyrikk og spill.
 • Allvitende (han/hun/de)
  Fortelleren ser og vet alt. Ser alt utenfor personene, men kjenner personenes tanker og følelser, og kan være på flere steder på en gang.

Fallgruver ved ulike synsvinkler:

1. person:

 1. Hovepersonen er ikke likbar. Ofte blir de karakterene som ikke er perfekte best likt. Leserne ønsker å kjenne seg igjen og finne menneskelig feil i karakterene man leser om. Lag en interessant hovedperson, med feil og mangler. Gå i dybden på karakteren og bli kjent med hva som driver karakteren fremover.
 2. Fortelleren forteller men viser ikke handlingen. Mange gjør den feilen at de blir værende for mye inne i hodet på karakteren, for å forklare hva personen tenker og føler om en situasjon. Selv om tanker og følelser kan være viktig til en viss grad, så er det handlingen og hva karakteren gjør som er det viktigste og mest interessante.

3.person:

 1. Forfatteren skriver for mye om følelsene og tankene til personene i handlingen. Å hoppe inn hodene til flere forskjellige karakterer kan fort bli både slitsomt og rotete å forholde seg til, og det er derfor lurt å begrense dette. Vis følelser og tanker gjennom handlinger.


Test gjerne ut forskjellige synsvinkler og prøv deg frem med hva som passer din historie. Hvis du står fast og føler at du ikke kommer videre, er det kanskje fordi du skriver fra feil synsvinkel. Bare husk at dersom forfatteren deler alt personene tenker til enhver tid, vil dette fjerne spenningen og mysteriene i historien, så ikke avslør mer enn nødvendig. 🙂

Andre innlegg du kanskje vil like

1 kommenter

John John 16. januar 2021 - 20:07

Veldig bra side.

Svar

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.