Skriv en bok med 9 enkle steg

av Martine

Du går kanskje med en idé om en bok du bare skrive, men har innsett at veien fra en idé til en ferdig skrevet bok er lengre enn du skulle ønske. Det er slett ikke enkelt å skrive en bok, og det kan derfor være lurt å ha en plan før man kaster seg ut i det og skriver seg inn i et hjørne.

Med disse 9 enkle stegene får du en plan for hvordan du skal kan gå frem for å skrive en bok.

Steg 1 Oppsummer hva boken skal handle om med én setning.

Det er kanskje slik idéen for boken din oppsto, som en enkelt setning som inspirerte deg til å ville skrive mer. Se for deg baksiden av et bokcover. Hva skal til for at du får lyst til å lese denne boken? Og hvordan kan du selge inn boken til et forlag med kun én setning?

Bruk litt tid på å utvikle denne setningen, men ikke heng deg opp i ting som navn på karakterer. Beskriv helt enkelt hovedkarakteren og handlingen.

For eksempel «En tidligere kriminaletterforsker flytter på landsbygda, for å starte et nytt og roligere liv, etter at ektemannen dør under mystiske omstendigheter.»

Her får man umiddelbart mange spørsmål man ønsker svar på. Hvem er denne hovedkarakteren? Hvorfor sluttet h*n som kriminaletterforsker? Har h*n noe mer dødsfallet til ektemannen å gjøre? Har h*n rømt fra noe?

Dette skal man bygge videre på senere.

Steg 2 - Beskriv handlingen i boken

Nå tar du setningen du skrev i steg 1 og utvider denne til tre akter, med et par setninger på hver akt.

Akt 1: I begynnelsen av handlingen må du introdusere karakterene, bygge opp konflikten i handlingen og avklare når og hvor det hele finner sted.

Akt 2: I midtdelen av historien utvikles temaet og mer om hovedkarakterene avsløres. Her er det viktig at konflikter og spenning holdes oppe slik at det ikke blir kjedelig for leserne. En bok trenger gjerne flere klimaks som må bygges opp midtveis.

Akt 3: I sluttdelen må det gires opp, og handlingen må nå et endelig klimaks. Til slutt må løse trader nøstes opp, men man kan potensielt la det være igjen nok uløste problemer til at leserne ønsker å lese mer og du kan skrive en oppfølger.

Steg 3 – Hvem er karakterene

Her må du utforske hvem karakterene dine er. Gå i dybden og lag et en-sides sammendrag som besvarer følgende:

 • Navn
 • Hva er deres rolle i handlingen
 • Hva er deres motivasjon og mål. Hva ønsker de å oppnå?
 • Konflikt – hva hindrer de fra å nå målene sine?
 • Åpenbaring – hva vil de lære og hvordan vil de forandre seg

Avslutt med en oppsummering av hele handlingen for hver av karakterene. Dette er utkast så det er helt normalt at man endrer på disse underveis når man blir bedre kjent med karakterene sine.

Steg 4: Gå mer i dybden

Nå er tiden inne for å utvide hver av aktene i steg 2. Skriv hele avsnitt om hver akt, slik at du til slutt har en hel sides forklaring av handlingen i boken din.

Det er nå du ser om du virkelig har en historie som er verdt å skrive og om du har nok handling til å fylle en hel bok. Hvis ikke kan du gjøre forandringer nå før du begynner å skrive på selve boken.

Steg 5: Tilbake til karakterene

Gå tilbake til karakterene du skrev om i steg 3, og skriv én-sides sammendrag om hver av disse. Skriv det gjerne fra synsvinkelen til karakteren for å gå inn i tankene til karakteren.

Utdyp gjerne mer om karakterene ved å besvare følgende:

 • Beskrivelse av utseende – gjerne kjennetegn som er lett å huske ved personen
 • Fødselsdag
 • Interesser
 • Uvaner
 • Hobbier
 • Jobb / utdannelse
 • Bakgrunn

Dette vil hjelpe deg med å bli enda bedre kjent med karakterenes styrker og svakheter og se hvordan deres historie vil utvikle seg og ikke minst om dette er karakterer som bør være med i boken eller ikke. Pass på at du ikke bare lager stereotypiske karakterer, men at det er fleredimensjonale og interessante karakterer med dybde.

Steg 6: Tilbake til handlingen

Gå tilbake til steg 4 og utdyp handlingen i historien.

Du har antagelig en hovedhistorie for boken, men hva er det som driver den fremover? Hva er temaene og underhistoriene som bygger opp karakterene og binder det hele sammen?

Utdyp dette slik at du har en fire-siders utdyping av handlingen med alle de ulike underhistoriene.

Steg 7 – Del historien opp i scener

Bruk sammendraget du har laget i steg 6 og del historien opp i scener som besvarer følgende:

 • Hva skjer i scenen?
 • Fra hvilken karakters synsvinkel blir scenen fortalt fra?
 • Hvilke konflikter/spenninger hekter leserne og driver handlingen fremover?

Du vil raskt oppdage om handlingen har en bra flyt eller om du må gjøre endringer. Det fine med å planlegge på denne måten er at du kan gå frem og tilbake og gjøre endringer der du ser at noe mangler.

Kanskje må en karakter få litt mer dybde for å fylle den rollen han er ment å fylle, eller kanskje må hele handlingen foregå på et annet sted? Dette er tiden for å gå tilbake til tidligere steg for å fylle ut dette slik at du kan lage en fullstedig oversikt over alle scenene i boken.

Steg 8: Skriv boken din

Det er nå det morsomme begynner – å faktisk skrive boken!

Hvis du har gjort alle stegene over bør du ha en ganske klar plan på hva som skal skje i boken, slik at du får skrevet et første utkast relativt raskt.

Alle avgjørelser om hva som skal skje og hvem som skal være med i boken er tatt og du har en detaljert beskrivelse som viser rekkefølgen på hver scene. Det er bare å la ordene strømme ut.

Steg 9: Rediger og lag et nytt utkast

Ikke forvent at boken skal være perfekt etter det første utkastet, for det er det sjeldent. Og det er helt greit!

Skriv ferdig det første utkastet og legg det til side et par uker slik at du får det på avstand før du begynner å redigere og skrive neste utkast.

Gjør dette flere ganger frem til du er fornøyd med det du har skrevet. Ofte trenger man mange utkast før det begynner å nærme seg noe som kan publiseres og selv da kan det være lurt å få noen til å lese gjennom og gi tilbakemeldinger på ting man selv har sett seg blind på.

————
Det å skrive en bok kan være ett av de største prosjektene mange begir seg ut på og det er en prosess som tar mye tid. Sett derfor av tid på døgnet når du føler deg mest produktiv og sett deg delmål som du ønsker å nå underveis.

Og sist, men ikke minst – husk å nyte skriveprosessen!

Kilde: https://www.writersbureau.com/writing/planning-a-novel-2.htm

Andre innlegg du kanskje vil like

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.