Ulike typer konflikter i bøker

av Martine

Konflikter er kampen mellom motstridende krefter. Det kan deles inn i indre og ytre konflikter som driver karakterene fremover på ulike måter. For at leserne skal bli engasjert når de leser en bok, må de få servert en historie med dybde og hindringer langs veien, og det må oppstå konflikter som utfordrer karakterene, slik at historien ikke blir kjedelig.

Enkelt forklart; hovedpersonen ønsker noe, men kan ikke få det fordi noe står i veien, og slik oppstår en konflikt. Konflikter viser oss sannheten om karakteren og tvinger dem til å ta avgjørelser som avslører hvem de virkelig er.

Et eksempel på dette er boken “The Duke and I”, av Julia Quinn, hvor Daphne Bridgertons største ønske er å gifte seg og stifte en familie. Dessverre tiltrekker hun seg ikke de mennene hun ønsker, og inngår en avtale med the Duke of Hastings, Simon Basset (den mest ettertraktede ungkaren av de alle), om at han skal late som at han er interessert i henne, slik at hun virker mer tiltrekkende for andre menn. Simon derimot, ønsker overhodet ikke å gifte seg med noen og trenger derfor noen som kan jage vekk andre interesserte og de plagsomme mødrene deres. Planen fungerer perfekt, helt til Daphne innser at hun er forelsket i Simon – mannen som aldri skal gifte seg. Hva velger Daphne å gjøre med følelsene sine, for en mann som ikke ønsker å være med henne? Og hvordan velger Simon å håndtere situasjonen?

Indre konflikter kan være begjær, frykt eller lyster i karakteren som driver dem fremover, mens ytre konflikter er ting som skjer utenfor karakterens kontroll. Ytre krefter spiller inn og skaper spenninger i handlingen, mens de indre kreftene bestemmer hvordan karakteren skal reagere og agere på disse.

Gjerne har boken en hovedkonflikt eller hovedtema som disse:

 1. Person vs person
  Ytre konflikt som friksjon mellom venner, familie, jobb, eller kjærlighetsinteresser. Noen står kanskje i veien for hva karakteren ønsker, hvor hun må kjempe for å oppnå det hun ønsker.
  Eksempel: Pride and Prejudice
 2. Person vs naturen
  Konflikt mellom karakteren og miljøet rundt dem, som for eksempel naturkatastrofer. Det kan handle om alt fra overlevelse i en verden hvor naturen kollapser, til en flodbølge som ødelegger et kystsamfunn.
  Eksempel: Robinson Crusoe, Moby Dick
 3. Person vs seg selv
  Konflikt som stammer fra indre konflikt, frykt og egne tanker. Hva er rett og galt? Det kan være mentale helseproblemer karakteren kjemper imot eller dragning mellom det gode og onde. Kanskje er det en historie om en person som kjemper mot spiseforstyrrelser og deler sin kamp mot dette.
 4. Person vs samfunnet
  Konflikt som handler om karakterens kamp mot sosiale koder i samfunnet. Karakteren er kanskje motivert for å gjøre opprør mot samfunnet, eller lederne av samfunnet. Hva er rett og hva er galt? Hvem fortjener lykke, frihet og kjærlighet?
  Eksempler: The Hunger Games – serien, The Handmaiden’s Tale, 1984
 5. Person vs det overnaturlige
  Konflikt mellom karakteren og det overnaturlige. Romvesener, spøkelser, alver, vampyrer osv faller inn under denne kategorien. Kanskje karakteren har en skjebne han ikke ønsker, og må finne ut av hvordan han skal akseptere og håndtere dette?
  Eksempler: IT, Harry Potter
 6. Person vs teknologi
  Konflikt mellom karakteren og teknologiske oppdagelser. Dette er vanlig innen sci-fi og thriller kategoriene, hvor hovedpersonen må kjempe mot teknologi på ulike måter. I George Orwells 1984 blir teknologi brukt for å spionere på menneskene i boken og kontrollere livene deres
  Eksempler: Mary Shelley’s Frankenstein, Iron Man, The Stranger Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde, 1984

Uten konflikter ville det rett og slett være fryktelig kjedelig å lese bøker. Det er nysgjerrigheten på hvordan karakterene skal takle disse konfliktene som får leserne til å bla videre. Tenk gjennom hvilke konflikter som skal drive handlingen fremover i historien du skriver og bygg inn flere konflikter dersom du ser at historien mangler denne spenningen. Ingen har sagt at veien mot målet til hovedkarakteren behøver å være lett.

Kilder:
https://www.nownovel.com/blog/kind-conflicts-possible-story/

https://www.scribendi.com/academy/articles/types_of_conflict_in_literature.en.html

Andre innlegg du kanskje vil like

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.