Skriveprogrammer

av Martine

Det finnes et hav av ulike skriveprogrammer for forfattere, og noen av dem er svært gode, mens andre igjen er helt elendige. Noen er gratis å laste ned, mens andre koster penger, og noen er helt enkle tekstredigeringsprogrammer, mens andre er mer avanserte og rettet mot mer seriøse forfattere som ønsker å organisere hele sin bok på ett og samme sted.

Etter å ha testet ut flere ulike programmer opp gjennom årene, både gratisprogrammer og programmer som koster penger, har jeg kommet frem til at jeg foretrekker å kombinere bruken av et enkelt tekstredigeringsprogram og et mer avansert et, slik at når jeg kun ønsker å fokusere på å skrive det første jeg tenker, uten distraksjoner, så velger jeg å gå for et enkelt tekstredigeringsprogram, mens de gangene jeg ønsker å bruke mer tid på planlegging og organisering, velger jeg å bruke et mer avansert dataprogram.

 • index-1906068-11-1453936976994-t100pages_icon_100066664_large-1906068-11-1453936924195-t100

  Pages og OpenOffice

  er to gratis tekstredigeringsprogrammer som er svært enkle og brukervennlige for enkel tekstredigering. Her kan man se antall ord man har skrevet og sideantall, slik at man enkelt kan holde oversikt over det man har skrevet. Man kan endre fonter og skriftstørrelse på det man skriver, men kan ikke gjøre avanserte endringer på dokumentene.

 • ibooks_author_logo-1906068-11-1453936798516-t100

  iBooks

  er et gratis alternativ for Mac-brukere, for de som ønsker å dele opp det de skriver i kapitler, i stedet for å samle alt som ett langt dokument. Her har du muligheten til å lage en innholdsfortegelse på siden av programruten, slik at du enkelt kan holde oversikt over alle kapitlene i boken uten å måtte scrolle seg gjennom alle sidene.

 • skjermbilde_2016_01_28_kl-1906068-11-1453937413391-t100

  Microsoft Word

  Dersom du ønsker et litt mer avansert, men fortsatt enkelt redigeringsprogram, kan Microsoft Word være et alternativ. Denne programvaren koster penger, men gir deg mange flere redigeringsmuligheter enn for eksempel Pages for Mac gjør. Det kan være litt tungvint å holde styr på alle kapitlene i ett og samme dokument, og det kan ofte være lurt å dele opp dokumentet i flere filer som du samler i en mappe.

 • index-1906068-11-1453936850845-t100

  Scrivener

  -er desidert det beste programmet jeg har vært borti når det gjelder fullstendige programvarer som gir deg alle tenkelige funksjoner du trenger for å skrive en bok. Programmet har også funksjoner som gjør det nyttig for akademisk skriving, manuskriptskriving og faglitteratur.

  Dette programmet lar deg organisere og planlegge verket ditt, ved hjelp av blant annet en virtuell korktavle. Du kan dele boken opp i ulike kapitler i ulike mapper, som igjen gir deg muligheten til å dele hvert kapitell opp i scener. Dette programmet gir deg dessuten muligheten til å lage pdf filer og ebøker direkte fra programmet, noe som sparer deg bryet med å lære deg enda et program for dette. Scrivener kan lastes ned både for Mac og Windows, og kan lastes ned direkte fra Apple App Store eller Scriveners hjemmeside.

  Dette programmet koster penger, men det er mulig å teste programmet gratis i 30 dager, før man bestemmer seg for om man vil kjøpe det eller ikke. Trykk her for å laste ned en 30 dagers prøveperiode. Dersom man velger å kjøpe programvaren vil man også få mulighet til å laste ned og installere fremtidige oppdateringer uten ekstra kostnad.

  Videoen under viser en introduksjon til Scrivener. Det kan kanskje se litt overveldende ut til å begynne med, men jeg kan love at det er verdt jobbed med å sette seg inn i alle de ulike funksjonene i programmet, ettersom at det gir deg muligheten til å samle all informasjonene du trenger til boken, på ett sted!

  MLasH88XqAc

  Flere Youtube-videoer om Scrivener finner du her.

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.