9 tips som hjelper deg å skrive ferdig boken

av Martine

#1 Sett av en fast tid hver dag til å skrive

Sett deg ned, og steng ute alt annet i 10, 20 eller 30 minutter hver dag. Eller så mye tid du kan avsette til å skrive. Legg det inn i timeplanen som noe du skal gjøre, på samme måte som du for eksempel skal på jobb fra 8-16. På den måten føler du deg forpliktet til å gjennomføre det.

#2 Skriv slutten først

Skriv ned hvor du tenker at historien skal ende akkurat der og da. Det kan være et helt elendig førsteutkast, men det gir deg noe å jobbe deg mot. Det er mye mulig at denne slutten vil endre seg flere ganger i løpet av skriveprosessen. Etter hvert som du kommer på flere ideer og forandringer, så endrer du bare på slutten.

#3 Fokuser på én historie om gangen

Det er veldig lett å begynne å skrive på mange ulike idéer samtidig, og bytte mellom de ulike historiene. Men da er det også lettere for at man ikke fullfører noen av dem. Ikke bli distrahert av spennende nye idéer som kommer til deg, men gjør deg ferdig med det prosjektet du har begynt på. Lag deg en slags idédagbok eller notat hvor du eventuelt skriver ned disse idéene du kommer på, så sparer du de til neste prosjekt.

#4 Tillat deg selv å skrive dårlig

Ikke heng deg opp i at første utkast skal være perfekt skrevet. Bare skriv det som kommer til deg uten å redigere deg selv. Det gjør ingen ting om det er elendig skrevet, for dette skal du jo redigere på senere. Nora Roberts sa en gang: «You can fix anyting but a blank page.”

#5 Planlegg scener

Ofte får man gode idéer for scener man ønsker å skrive. Lag deg en plan på dette, hvor du skriver ned hva som skal skje i scenen og med hvem osv. På den måten kan du planlegge hvor du kan plassere denne scenen i historien, eller om den eventuelt blir overflødig.
Hvilken forskjell gjør akkurat denne scenen for handlingen i boken?

#6 Gå en lang tur for å tenke gjennom deler av boken

Noen ganger trenger man litt frisk luft og en forandring, for å komme seg ut av en skrivesperre. Kanskje du har en dialog mellom to karakterer som du står fast i, eller er usikker på hvordan vil fungere i virkeligheten. Det er lov å prate med seg selv mens du går tur, men hvis du føler det ser rart ut kan du alltids gå med ørepropper i og late som at du prater i telefonen.

#7 Prøv å bytte synsvinkel på historien

Hvis du skriver boken fra «heltens» synsvinkel er sjansen stor for at «skurkene» og andre karakterer ser historien fra en helt annen synsvinkel. Prøv å skrive det fra deres ståsted og skriv historien slik de ville gjenfortalt den. Dette vil kanskje påvirke måten du skriver historien fra hovedkarakterens side. Hva gjør helten til en helt og skurken til en skurk?

#8 La karakterene dine feile

Hvis du står fast og ikke vet helt hva du skal skrive videre, tenk ut ting som kan gå galt i handlingen. Skikkelig galt. La de tvile på seg selv. Historien skal gå fra A til Å, men på veien har du gjerne hindringer de må forbi. Ikke lag perfekte karakterer som aldri gjør noe feil. Legg inn fartsdumper i veien og la de feile, slik at de må lære av feilene og utvikle seg.

#9 Ikke glem hvorfor du ønsker å skrive akkurat denne boken

Hva var det som inspirerte deg til å begynne å skrive på akkurat denne historien? Og hva var det du tenkte at du skulle skrive en bok om? Var det en spesifikk opplevelse i livet ditt som inspirerte deg? Er dette en historie som bare du kan skrive? Om du noen gang står fast, tenk tilbake til hva det var som først inspirerte deg

Andre innlegg du kanskje vil like

1 kommenter

Hilde-Gunn H. Hjelset Aaby 24. februar 2022 - 16:53

Sjarmerende at det ikke koster penger og at du ikke snakker en masse unødvendig og selvopptatt vrøvl som i hvert fall to andre. Unnskyld for at jeg sladrer. Jeg liker at jeg kan finne tips skriftlig.

Svar

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.