10 ting man bør unngå når man skriver en bok

av Martine

For å sikre at man skriver en bok som gir en god leseropplevelse en det en del ting man som forfatter bør prøve å unngå.

  1. Grammatikk- og stavefeil: Bruk grammatikk- og stavekontroll eller be noen lese gjennom det du har skrevet for å luke vekk skrivefeil og ordformuleringer du kanskje har oversett.
  2. Inkonsistens: Planlegg nøye så du holder detaljene konsekvente og unngår hull i handling og tidslinje. Dette kan være veldig distraherende og svekke historien. Ledetråder som kommer frem i en krim må kunne nøstes sammen til en logisk forklaring og noen med brune øyne kan ikke plutselig ha blå øyne senere i boken (med mindre det har en logisk forklaring da så klart). Ikke si i et avsnitt at det er tirsdag ettermiddag, og i neste avsnitt at det er mandag ettermiddag.
  3. Klisjeer og stereotyper: Prøv å skape unike og interessante karakterer og situasjoner som overrasker leserne, og unngå typiske stereotypier som de kanskje forventer å møte på.
  4. Dårlig karakterutvikling: Gi dybde til karakterene og la de utvikle seg underveis i handlingen. Er de troverdige? Hva er målene deres og hva hindrer dem fra å nå disse? Hva er deres indre motivasjon og personlighet?
  5. Overdrevne beskrivelser: Man trenger ikke å starte en historie med en lang avhandling om hvor det foregår eller hvordan alt ser ut der. La beskrivelser komme naturlig gjennom handlingen slik at det oppdages underveis av leserne. På den måten unngår man at historien bremses ned og leserne holdes engasjert.
  6. Forvirrende plott: Unngå å introdusere for mange tråder eller karakterer som ikke er relevante for handlingen. Det er viktig at leserne klarer å henge med på historien og at de karakterene som introduseres har noe med handlingen å gjøre. 
  7. Mangel på redigering: Ta deg tid til å gå gjennom boken flere ganger for å luke ut feil, eller få hjelp fra en profesjonell redaktør.
  8. Mangel på mål og tema: Hva er idéen og temaet du ønsker å formidle til leserne ved å skrive denne boken? Ha dette på plass før du begynner å skrive.
  9. Overdreven bruk av adjektiver og adverb: Hold det enkelt og dropp fyllord som gjør teksten vanskelig og tung å lese. Velg heller sterke verb og beskrivende substantiver som raskt viser et klart bilde av sitasjonen.
  10. Å hoppe over revisjonsprosessen: Legg gjerne fra deg førsteutkastet i noen dager etter at du er ferdig å skrive, for å gi deg selv et friskt blikk til å oppdage endringer du må gjøre. Les gjennom hele teksten sammenhengende uten å gjøre noen endringer (skriv notater). På denne måten får du lest gjennom og sjekket at den røde tråden er der gjennom hele historien og om historien er forståelig for leseren.

Andre innlegg du kanskje vil like

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.