av Martine

Skrivetips

Skriveøvelser

Skriveguide

 1. Definer målet ditt:
  Før du begynner å skrive, er det viktig å vite hva du ønsker å oppnå med skrivingen din. Dette kan være å fullføre en roman, eller å skrive en bestemt antall ord per dag.
 2. Velg et tema:
  Velg et tema som du er interessert i og som du tror vil appellere til leserne dine. Har du en idé eller noe du brenner for? Skaff deg inspirasjon ved å lese bøker, gjerne av favorittforfatterne dine, se filmer, lytte til musikk eller ved å dra på tur.
 3. Finn din egen skrivestil:
  Finn din stemme ved å finne en skrivestil som passer deg og til temaet og sjangeren din. Les bøker av andre forfattere og lær av deres skrivestil og teknikker. Eksperimenter for å se hva som føles riktig for deg.
 4. Velg en synsvinkel:
  Skriv fra ulike synsvinkler for å finne fordelene og utfordringene ved å skrive fra forskjellige synsvinkler, for eksempel førstepersons og tredjepersons.
 5. Lag en disposisjon:
  Lag en disposisjon over handlingen, karakterene og settingen i boken din. Dette vil hjelpe deg å holde deg på sporet underveis i skrivingen.
 6. Bruk tid på research:
  Gjør research for å sikre at du har korrekt informasjon og detaljer i skrivingen din. Lag deg en oversikt over hva du trenger å finne ut mer om før du begynner å skrive. Vær kritisk til kildene og sørg for at informasjonen du bruker er pålitelig og autentisk.
 7. Skriv hver dag:
  Prøv å skrive hver dag, selv om det bare er noen få setninger. Dette vil hjelpe deg å holde deg i skrivemodus. Finn ut når på døgnet du er mest kreativ og skriv til faste tider.
 8. Skriv løst og la det flyte:
  Ikke beskytt deg selv for mye med å redigere og fokusere på grammatikk i første omgang, fokuser heller på å få ned ideene dine på papiret.
 9. Sett deg skrivemål:
  Sett deg skrivemål som er spesifikke, målbare, realistiske og tidssatte. Ikke lag mål du ikke klarer å gjennomføre, men delmål som for eksempel å skrive 500 ord per dag eller å fullføre et kapittel per uke.
 10. Skriv i økter:
  Skriv i økter på for eksempel en time eller to, dette kan hjelpe deg å holde konsentrasjonen oppe og å få mer gjort. Ta pauser mellom hver økt for å gi hjernen din tid til å hvile og reflektere over det du har skrevet.
 11. Skriv fra hjertet:
  Skriv fra hjertet, la følelsene dine komme frem i skrivingen din, dette vil gjøre det mer personlig og ekte. Bruk gjerne egne erfaringer og følelser som inspirasjon, og vær deg selv når du skriver.
 12. Skriv utenfor komfortsonen:
  Prøv å skrive om emner eller i sjangere du ikke er vant til, dette vil utfordre deg og gi deg muligheter til å utvikle deg som forfatter.
 13. Bruk tid på å revidere:
  Bruk tid på å revidere skrivingen din, dette er viktig for å rette feil, forbedre flyten og for å gjøre skrivingen din bedre.
 14. Skriv for deg selv først:
  Skriv for deg selv først, ikke for at andre skal lese det. Dette vil hjelpe deg med å være ærlig og å skrive fra hjertet ditt.
 15. Få tilbakemelding:
  Få tilbakemelding på skrivingen din fra andre når du har fullført et utkast. Dette kan hjelpe deg med å se ting du ikke ser selv og forbedre boken din.
 16. Vær åpen for å endre på boken din:
  Vær åpen for å gjøre endringer basert på research og tilbakemeldinger du har fått, da dette kan gjøre boken din enda bedre.
 17. Hold deg til skrivingen din:
  Hold deg til skrivingen din, selv når det blir vanskelig. Skriving er en prosess og det tar tid å fullføre en bok. Ikke la negative følelser stoppe deg fra å skrive.
 18. Belønn deg selv:
  Belønn deg selv når du har nådd skrivemål for å motivere seg selv til å fortsette. Dette kan være så lite som med en sjokoladebit, eller å unne seg selv en ny bok, eller noe annet du liker.
 19. Vær tålmodig med deg selv:
  Skriving er en prosess og det tar tid å fullføre en bok og bli en god forfatter.
 20. Søk støtte:
  Det kan til tider være ensomt å skrive, og det kan derfor være nyttig og bli del av en skrivegruppe og dele erfaringer med andre som har de samme målene som deg.
 21. Husk at alle kan skrive:
  Det viktigste er å ha vilje til å lære og å øve deg. Det krever tid, innsats og dedikasjon, men så lenge man har en idé man brenner for og ønsker å fullføre kan alle klare å skrive en bok.  
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.