-
Alle bøker skrives fra en synsvinkel, men hvilken synsvinkel bør man velge når man skal skrive, og hva er egentlig forskjellene på de ulike synsvinklene? …
av Martine -
Et problem mange opplever når de bestemmer seg for å skrive en bok, er at de ikke vet hvor langt de bør skrive for den …
av Martine -
HVA ER EN DISPOSISJON? En disposisjon fungerer som en slags plan for fortelling din, som viser handlingsløpet med grove trekk.
av Martine -
Du har bestemt deg for å skrive en bok, men hva nå? Det første spørsmålet du bør stille deg er: “Skal jeg skrive fiksjon eller …
av Martine -
Å skrive dialog kan være utfordrende, så noen ganger kan det hjelpe å få noen tips. Dette er ikke en fasit, men en guide som …
av Martine -
Populære og kjente bøker har ofte til felles at hovedpersonen fanger nysgjerrigheten til leserne sine fra første side.
av Martine -
I følge den Enneagrammiske systemet for personlighet finnes det 9 fundamentale frykter og personlighetstyper. Denne oversikten kan være nyttig for forfattere, ettersom at man kan …
av Martine -
En novelle eller roman er grovt sett delt opp i kapitler hvor hvert kapittel inneholder flere scener, som igjen inneholder avsnitt. Du som forfatter må …
av Martine -
Alle fortellinger trenger en skurk – en verdig motstander som skaper konflikt og gjør livet vanskeligere for hovedpersonen i boken, men hvem er egentlig skurken? …
av Martine -
Her har jeg prøvd å finne tips til de som selv ønsker å skrive en fantasy/sci-fi historie og utvikle en egen fantasy/sci-fi-verden. #1 Lag er …
av Martine -
Konflikter er kampen mellom motstridende krefter. Det kan deles inn i indre og ytre konflikter som driver karakterene fremover på ulike måter. For at leserne …
av Martine -
Hovedkarakteren i boken din er på mange måter agnet leseren må bite på for å bla videre, og karakteren må derfor fange lesernes interesse fra …
av Martine -
For å skrive en skikkelig god bok, må man ha gode karakterer som driver historien fremover. Interessante hovedpersoner er gjerne komplekse og har en bakgrunnshistorie. …
av Martine -
Det første du må gjøre er å bestemme deg for om du skal skrive fra en begrenset eller allvitende synsvinkel. Vær konsekvent, og pass også …
av Martine -
Har du noen gang lest en bok hvor du virkelig ikke forstår hvorfor noen ender opp sammen? Det er utrolig frustrerende og irriterende og bør …
av Martine -
Halloween er en høytid som mange forbinder mest med gresskar, kostymer, godteri og skumle filmer nå for tiden, men det er også en perfekt tid …
av Martine -
Dystopi kan forklares som dystre, samfunnskritiske skildringer av oppdiktede, fremtidige samfunn hvor ting har gått fryktelig galt og samfunnet har kollapset. Det er mest vanlig …
av Martine -
Ordene lyrikk, dikt og poesi brukes gjerne litt om hverandre, men dersom man ser på betydningen av ordene hver for seg ser man at lyrikk …
av Martine
Skrivetips
-
#1 Sett av en fast tid hver dag til å skrive Sett deg ned, og steng ute alt annet i 10, 20 eller 30 minutter …
av Martine -
Med romantisk ferieroman mener jeg den typen bøker man koser seg med når du trenger en bok du vet ender lykkelig. Den du plukker med …
av Martine -
Stephen King er en av verdens mestselgende forfattere. Han har skrevet 58 romaner og solgt over 350 millioner bøker verden over. “On Writing” er Kings …
av Martine -
KJENN DIN LESER: Hvem skriver du boken for? Bli kjent med sjangeren du ønsker å skrive innen, og lær hva leserne innen denne sjangeren ønsker …
av Martine
Skriveøvelser
-
Det å skrive en bok kan være en utfordrende oppgave, men det finnes flere øvelser og verktøy som kan hjelpe deg med å utvikle ferdighetene …
av Martine -
Noen setninger virker helt harmløse når du leser dem alene, men hvis man legger til at vedkommende sier dette mens de gir noen en klem …
av Martine -
Noen ganger kan man føle seg uinspirert og fastlåst i skrivingen, og da trenger du kanskje litt kreativ inspirasjon. Her har jeg samlet 10 tips …
av Martine -
Hvis du planlegger å publisere det du skriver, enten på en blogg, som ebok eller ved å gi ut en bok, kan det lett bli …
av Martine
Skriveguide
- Definer målet ditt:
Før du begynner å skrive, er det viktig å vite hva du ønsker å oppnå med skrivingen din. Dette kan være å fullføre en roman, eller å skrive en bestemt antall ord per dag. - Velg et tema:
Velg et tema som du er interessert i og som du tror vil appellere til leserne dine. Har du en idé eller noe du brenner for? Skaff deg inspirasjon ved å lese bøker, gjerne av favorittforfatterne dine, se filmer, lytte til musikk eller ved å dra på tur. - Finn din egen skrivestil:
Finn din stemme ved å finne en skrivestil som passer deg og til temaet og sjangeren din. Les bøker av andre forfattere og lær av deres skrivestil og teknikker. Eksperimenter for å se hva som føles riktig for deg. - Velg en synsvinkel:
Skriv fra ulike synsvinkler for å finne fordelene og utfordringene ved å skrive fra forskjellige synsvinkler, for eksempel førstepersons og tredjepersons. - Lag en disposisjon:
Lag en disposisjon over handlingen, karakterene og settingen i boken din. Dette vil hjelpe deg å holde deg på sporet underveis i skrivingen. - Bruk tid på research:
Gjør research for å sikre at du har korrekt informasjon og detaljer i skrivingen din. Lag deg en oversikt over hva du trenger å finne ut mer om før du begynner å skrive. Vær kritisk til kildene og sørg for at informasjonen du bruker er pålitelig og autentisk. - Skriv hver dag:
Prøv å skrive hver dag, selv om det bare er noen få setninger. Dette vil hjelpe deg å holde deg i skrivemodus. Finn ut når på døgnet du er mest kreativ og skriv til faste tider. - Skriv løst og la det flyte:
Ikke beskytt deg selv for mye med å redigere og fokusere på grammatikk i første omgang, fokuser heller på å få ned ideene dine på papiret. - Sett deg skrivemål:
Sett deg skrivemål som er spesifikke, målbare, realistiske og tidssatte. Ikke lag mål du ikke klarer å gjennomføre, men delmål som for eksempel å skrive 500 ord per dag eller å fullføre et kapittel per uke. - Skriv i økter:
Skriv i økter på for eksempel en time eller to, dette kan hjelpe deg å holde konsentrasjonen oppe og å få mer gjort. Ta pauser mellom hver økt for å gi hjernen din tid til å hvile og reflektere over det du har skrevet. - Skriv fra hjertet:
Skriv fra hjertet, la følelsene dine komme frem i skrivingen din, dette vil gjøre det mer personlig og ekte. Bruk gjerne egne erfaringer og følelser som inspirasjon, og vær deg selv når du skriver. - Skriv utenfor komfortsonen:
Prøv å skrive om emner eller i sjangere du ikke er vant til, dette vil utfordre deg og gi deg muligheter til å utvikle deg som forfatter. - Bruk tid på å revidere:
Bruk tid på å revidere skrivingen din, dette er viktig for å rette feil, forbedre flyten og for å gjøre skrivingen din bedre. - Skriv for deg selv først:
Skriv for deg selv først, ikke for at andre skal lese det. Dette vil hjelpe deg med å være ærlig og å skrive fra hjertet ditt. - Få tilbakemelding:
Få tilbakemelding på skrivingen din fra andre når du har fullført et utkast. Dette kan hjelpe deg med å se ting du ikke ser selv og forbedre boken din. - Vær åpen for å endre på boken din:
Vær åpen for å gjøre endringer basert på research og tilbakemeldinger du har fått, da dette kan gjøre boken din enda bedre. - Hold deg til skrivingen din:
Hold deg til skrivingen din, selv når det blir vanskelig. Skriving er en prosess og det tar tid å fullføre en bok. Ikke la negative følelser stoppe deg fra å skrive. - Belønn deg selv:
Belønn deg selv når du har nådd skrivemål for å motivere seg selv til å fortsette. Dette kan være så lite som med en sjokoladebit, eller å unne seg selv en ny bok, eller noe annet du liker. - Vær tålmodig med deg selv:
Skriving er en prosess og det tar tid å fullføre en bok og bli en god forfatter. - Søk støtte:
Det kan til tider være ensomt å skrive, og det kan derfor være nyttig og bli del av en skrivegruppe og dele erfaringer med andre som har de samme målene som deg. - Husk at alle kan skrive:
Det viktigste er å ha vilje til å lære og å øve deg. Det krever tid, innsats og dedikasjon, men så lenge man har en idé man brenner for og ønsker å fullføre kan alle klare å skrive en bok.