Skriv Som Om Ingen Skal Lese Det

av Martine

Hvis du planlegger å publisere det du skriver, enten på en blogg, som ebok eller ved å gi ut en bok, kan det lett bli overveldende å tenke på at noen faktisk skal lese det du skriver. Plutselig føles ingen ting bra nok og du begynner kanskje å tvile på dine egne ferdigheter som forfatter. Er åpningsscenen bra nok? Er hovedkarakteren interessant? Hvorfor skal noen gidde å lese det jeg skriver? Hvorfor er det jeg skriver verdt å lese?

Vel, glem alle slike tanker når du skriver! Å være en forfatter handler om å være i stand til å dele dine tanker, ideer og opplevelser med verden, noe som kan virke ganske skremmende. Det betyr imidlertid ikke at alt må være perfekt første gangen du skriver det ned.

Når du skriver, handler det om å gå inn i den helt egne “Skriveboble”. Her skal du føle deg trygg og inspirert til å skrive. Hva som får deg inn i denne boblen, det er opp til deg å finne ut, men her har du noen tips.

#1 Finn et Sted Hvor Du Føler Deg Trygg

Med dette mener jeg at du må finne et sted å sitte hvor du føler deg komfortabel og avslappet nok til å skrive, uten å føle at noen leser over skulderen din.

 • Jobb i et rom hvor du kan lukke døren og holde familie, venner eller romkamerater unna.
 • Det kan kanskje føles tryggere å jobbe på en travel kafé hvor du ikke kjenner noen, enn i nærheten av nyskjerrige bekjente som lurer på hva du skriver.
 • Møt andre forfattere, kanskje på biblioteket eller en forfattersamling.
 • Skriv for hånd i en notatbok fremfor å skrive på en stor pc-skjerm.
 • Bytt til en liten font på pc-skjermen som er vanskelig å lese på anstand, slik at du unngår at andre kan lese det. (Dette kan jo lett endres senere)

#2 Glem Leseren

Leseres er jo selvfølgelig viktig. Det jeg mener er at du ikke skal tvile på hver eneste setning du skriver og lure på om den er bra nok eller ikke, basert på hva du tror leseren vil tenke.

Fokuser på å få skrevet ned budskapet ditt, og ikke bry deg om leseren vil forstå skrivemåten eller vitsen du noterer. Dette er ting du kan redigere senere. Når du skriver ned første utkast handler det først og fremst om å notere ned dine uredigerte tanker.

#3 Gå Inn i Skrivesonen

Har du opplevd noen ganger at ordene bare flyter ut av deg? At det føles uanstrengt å skrive? Dette er en fantastisk følelse, og noe du lettere kan oppleve ved å legge forholdene til rette for deg selv.

Det kan selfølgelig variere fra person til person, hva som fungerer for deg. Noen eksempler er:

 • Å ha på musikk – eller å skrive i total stillhet
 • Å lukke øynene et øyeblikk mens du skriver. (Fungerer best hvis du kan skrive touch)
 • Å gi deg selv en tidsfrist, og skrive så fort du kan frem til tiden går ut.
 • Lag deg en god kopp te eller kaffe.
 • Gi deg selv en skriveøvelse på begynnelsen av skriveøkten, for å varme opp og kickstarte din indre stemme.
 • Bruke et spesielt plagg som gir deg den rette følelsen. Kanskje du har et favorittplagg, som inspirerer deg eller er spesielt komfortabelt.
 • Brenne stearinlys eller bruke røkelse eller lignende for å lage en spesiell stemning i rommet.

Ikke vær selvbevisst eller tvil på deg selv når du er i Skriveboblen. Bare skriv og glem tid og sted. Fokuser på skrivingen. Skriv som om ingen ser på deg eller forsøker å lese over skulderen din.

Bruk dette når du skal gjenoppta et prosjekt du begynte på for flere måneder siden, men aldri helt klarer å fullføre. Finn et trygt, komfortabelt sted, og lag riktig atmosfære for å komme i skrivesonen, og slutt å bekymre deg over leseren.

I skriveboblen er det kun deg og ordene.

Bare skriv.

Inspirert av kilde: (Menwithpens)

Andre innlegg du kanskje vil like

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.