Dystopi kan forklares som dystre, samfunnskritiske skildringer av oppdiktede, fremtidige samfunn hvor ting har gått fryktelig galt og samfunnet har kollapset. Det er mest vanlig å finne dystopi i science fiction bøker, tv-serier og filmer.

Handlingen i disse historiene er gjerne satt i en ikke alt for fjern fremtid, som en slags advarsel eller oppvekker for hvor fryktelig galt ting kan gå. Hva hvis makt havner i feil hender? Hva hvis kunstig intelligens får kontroll over mennesker? Hva hvis en sykdom utsletter halve jordens befolkning? Eller hva hvis havnivået stiger 200 meter?

Lederne i disse dystopiske fremtidene er gjerne diktatorer som styrer folk med jernhånd. De kontrollerer folk ved hjelp av ulike virkemidler som for eksempel religion, teknologi, mulighetene for å jobbe og tjene penger og muligheten til å få barn. Folk er undertrykte og lever i frykt for konsekvensene av å ikke følge reglene de er påtvunget å leve under. De har lite til ingen frihet til å leve som de selv ønsker, og mange jobber i det skjulte for å kjempe imot. Det er fattigdom, krig, kriminalitet og miljø- og andre katastrofer som truer og som regel er det rett og slett en kamp for å overleve.

I dystopisk litteratur har noe gått fryktelig galt, men hvordan og hvorfor gikk ting galt? Det kan være mange årsaker til dette, og du som forfatter kan bruke det som engasjerer eller kanskje skremmer deg som inspirasjon til din egen dystopiske fortelling.

Hvis du ønsker å skrive innen denne sjangeren og er nysgjerrig på å lære mer har jeg samlet en liste over kjente bøker innen denne sjangeren her:

 • Bienes Historie – Maja Lunde
 • Ready player one – Ernest Cline
 • The Handmaidens Tale – Margaret Atwood
 • V for Vendetta – Alan Moore
 • Hunger Games – Susanne Collins
 • Nineteeh Eigthy-Four – George Orwell
 • The Stand – Stephen King
 • Divergent – Victoria Roth
 • The Maze Runner – James Dashnes
 • The Road – Cormac McCarthy
 • We – Yevgeny Zamyatin
 • Slekters gang – Jan Kjærstad
 • De opplyste – Øysten Stene
 • De kommer til å drukte i sine mødres tårer – Johannes Anyuru
 • Brave New World – Aldous Huxley
 • Out of the Silent Planet – C.S. Lewis
 • Havari – Bård Isdahl
 • Nullingen av Paul Abel – Bjørn Vatne
 • London 2084 – Bing og Brindsværd
 • A Clockwork Orange – Anthony Burgess
 • Lord of the Flies – William Golding

Andre innlegg du kanskje vil like

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.