Hvordan introdusere hovedkarakteren

av Martine
Introdusere hovedkarakteren

Hovedkarakteren i boken din er på mange måter agnet leseren må bite på for å bla videre, og karakteren må derfor fange lesernes interesse fra første stund. Karakteren må både være unik, og spennende, men også leve opp til det leserne forventer av en hovedkarakter innen valgte sjanger.

Vi har vel alle begynt å lese en bok som starter så tregt at du må tvinge seg selv til å bla videre, i håp om at noe spennende snart skal skje. Noen ganger må man kanskje begynne på nytt to, tre ganger før man i det hele tatt kommer seg gjennom de første kapitlene og boken kommer i gang. Dette ønsker man selvfølgelig å unngå som forfatter.

Hvordan kan man introdusere hovedkarakteren i boken, slik at leserne blir hektet fra første stund?

1. Introduser hovedkarakteren så tidlig som mulig

Introduser hovedpersonen allerede i første kapittel av boken og gjør det på en måte som drar leseren inn i karakterens univers.

Det kan kanskje være fristende å vente lengst mulig med å introdusere hovedkarakteren for å holde på spenningen, men som regel er det lesernes emosjonelle tilknytning til karakteren som gjør at de blar videre for å få vite hvordan det går.

2. Ikke heng deg opp i beskrivelse av utseendet

Det er ikke veldig interessant å lese en detaljert beskrivelse av utseendet til karakteren når den blir introdusert, og det er som oftest ikke relevant for historien heller. Som regel kan man få frem viktige detaljer om karakteren naturlig på et senere tidspunkt i boken.

Ikke gi leserne mer informasjon om utseendet til karakteren enn det som er nødvendig. Som forfatter er ditt viktigste verktøy lesernes fantasi. La leserne gjøre jobben for deg med å visualisere utseendet til karakterene.

Din oppgave er å gjøre karakterene interessante å visualisere.

Hva er mest interessant å lese?

«Jack var høy, med kort brunt hår og brune øyne, og jeg syntes umiddelbart han så ganske skummel ut.»

eller

«Et blikk fra Jack var nok til å gi meg frysninger. Hans mørke, innsunkne øyne bar preg av å ha levd et tøft liv, og ga meg umiddelbart følelsen av at dette var en person det var best å la være i fred.»

Eksempel nr én er ganske kjedelig å lese, med oppramsing av utseendet til karakteren, uten at det gir deg så veldig mye mer. I eksempel nr to står det ikke noe om høyde eller øyenfarge, men du får allikevel inntrykk av at dette er en ganske stor og fryktinngytende person.

3. Introduser karakteren gjennom at noe utenom det vanlige skjer.

Hvordan håndterer karakteren at noe nytt eller uventet skjer? Dette er en perfekt måte å bli kjent med karakteren og følge karakterens utvikling gjennom historien på.

 • Karakteren havner i en ulykke eller må rykke ut for å redde noen andre.
 • Karakteren blir tvunget til å jobbe sammen med sin verste fiende.
 • Karakteren må gjeste en event som et bryllup, begravelse, bursdag, jobbfest osv.
 • Karakteren blir sendt ut på et oppdrag for å redde hele verden fra undergang.
 • Karakteren mister jobben.
 • Karakteren må på desperat jakt etter mat til familien sin som sulter.
 • Karakteren skal i et viktig møte, jobbintervju osv.

Bare fantasien setter grenser for hva man kan sette karakteren opp imot, men gjør det gjerne tidlig i historien slik at leserne umiddelbart blir sugd inn i historien og vil vite hvordan karakteren takler dette.

4. Gi karakteren en tydelig stemme og vis hvem de er

Hovedkarakterens første ord burde umiddelbart gi leseren en følelse av hvem personen er. Ordvalg og kroppsspråket til karakteren er med på å forme karakteren i lesernes fantasi og burde være unikt og gjenkjennbart for karakteren.

Bruk tid på

 • Hva/hvordan karakteren sier noe
 • Hvorfor karakteren sier det de sier
 • Hva gjør karakteren spesiell?
 • Hva gjør karakteren til den de er?

Kanskje har denne karakteren en måte å prate på som skiller seg fra andre karakterer i boken?

5. Fortell noe av forhistorien til karakteren, som du bygger videre på

Leserne kommer gjerne inn midt i livet til hovedkarakteren og mye har skjedd før denne historien starter. Det kan derfor være nyttig å komme med noe informasjon om hva som har skjedd tidligere, som har ført til at de er  der de er i dag.

Se for deg at boken begynner med at hovedkarakteren er i et bryllup og at det kommer tydelig frem av hele holdningen til karakteren at denne karakteren hater bryllup. I dette tilfellet kan det være nyttig å komme med noe forhistorie som forklarer hvorfor. Kanskje har karakteren vært gift tidligere, men er skilt og har mistet all tro på at ekteskap er verdt bryderiet? Eller kanskje karakteren skulle gifte seg, men så døde forloveden på bryllupsdagen?

Gi leserne en grunn til å emosjonelt engasjere seg og knytte seg til hovedkarakteren ved å la dem bli kjent med karakteren på et dypere plan.

Andre innlegg du kanskje vil like

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.