Frykt og personlighetstyper

av Martine

I følge den Enneagrammiske systemet for personlighet finnes det 9 fundamentale frykter og personlighetstyper.

Denne oversikten kan være nyttig for forfattere, ettersom at man kan bruke den til å bygge dypere og mer komplekse karakterer. Mennesker drives av noe indrestyrt, og da gjerne frykt, man gjør ting for å oppnå noe og unngå noe annet.

Eksempel: Lisa 18 år, er redd for å skuffe foreldre sine og for å ikke komme inn på medisinstudier. På grunn av denne frykten har hun opparbeidet seg svært gode karakterer og har to deltidsjobber ved siden av skolearbeidet sitt. I tillegg til dette trener hun tre dager i uken for å holde seg i god fysisk og psykisk form.

Lisa drives her av frykten sin for å mislykkes og å føle seg verdiløs. Dette former henne som person på godt og vondt. Hvordan vil det gå med henne hvis hun lykkes? Hvordan vil det gå med henne hvis hun mislykkes? Bruk eksempler som dette når du lager en karakter til en bok.

1024px_enneagram-1906068-7-1453541226989.jpg

#1 Frykten for å være ond
Denne karakteren frykter det å bli slem, korrupt og i ubalanse. Ofte ønsker denne persontypen å være korrekt og konsistent, slik at de kan rettferdiggjøre sine handlinger. De kan være veldig kritiske til andre og svært selvgode.

Personlighetstype: Reformatoren
Reformatorer er perfeksjonister. De ønsker å alltid ha rett og er ofte effektive og organiserte på arbeidsplassen. De fullfører det de begynner på. Ofte jobber denne persontypen innen juss, ledelse og vitenskap.

Historiske reformatorer:
Mahatma Gandhi
William F. Buckley

Reformatorer på film:
Jessica Tandy i Driving Miss Daisy.
Helen Mirren i The Queen.

#2 Frykten for å være uelsket
Denne karakteren ønsker å bli elsket over alt annet. De gir av seg selv til andre, men ingen gir dem like mye tilbake som det de selv gir. Dette er en generøs karaktertype, men de ofte blir skuffet over det de får i retur. Denne karakteren er ofte manipulerende og hevngjerrige.

Karakter-type: Hjelperen
Denne karakteren gir masse kjærlighet, men forventer å få det også i retur. Når Hjelperen ikke får like mye tilbake som de selv gir, fører dette til en voksende bitterhet, og Hjelperen føler seg ofte brukt og omgitt av hjerteløse tagere. Hjelperen er ofte kvinner i filmer, og de gangene det er mannlige Hjelpere, fremstilles de ofte som feminine.

I jobbsammenheng finner man Hjelpere i lærerbransjen, rådgivning og sykepleien. Mange jobber også som assistenter, resepsjonister og innen salg. På sitt verste krever Hjelperen din fulle oppmerksomhet og kjærlighet, og kan være svært manipulativ. På sitt beste er Hjelpere generøse, omsorgsfulle og innsiktsfulle.

Historiske Hjelpere:
Mor Theresa
Florence Nightingale
Maria Magdalena

Hjelpere på film:
Anne Baxter i All About Eve
Glenn Close i Fatal Attraction
Nathan Lane i The Birdcage

#3 Frykten for å være verdiløs
Denne personen ønsker å være verdifull og søker oppmerksomhet, og ønsker å imponere andre. Karakteren er desperat etter å utmerke seg selv og streber etter beundring og anerkjennelse. Frykter fiasko og ydmykelse og kan derfor være bedragerske, fiendtlige og til og med psykopater.

Karakter-type: Streberen
Streberen ønsker å klatre i sitt sosiale liv. Bruker mye tid og energi på å virke viktige og ønsker å imponere andre. Status er viktig og de kan derfor være forfengelige, overfladiske, og konkurransedrevne. Kan lett føle seg ydmyket og er derfor intenst redd for å mislykkes. Narsissister er vanlig for Strebere.

I jobbsammenheng er Strebere tiltrukket av bedriftsvirksomhet, juss, bankvirksomhet og politikk. Du vil også finne dem innen kringkasting og scenekunst.
I USA har man en sterk Streber-kultur med idealet om “the Self-made billionaire” som nasjonal fantasi. På sitt verste er Strebere bedragerske, fiendtlige og  psykopatiske. På sitt beste er Strebere optimistiske, trygge på seg selv og veldedige.

Historiske Strebere:
Bill Clinton
Barbara Streisand
O.J. Simpson
Tony Robbins

Strebere på film:
Sharon Stone i Basic Instinct
Nicole Kidman i To Die For
Tom Cruise i A Few Good Men
Christian Bale i American Psycho
Charlie Sheen i Wall Street

#4 Frykten for å være ubetydelig
Denne karakteren er redd for å miste sin identitet. Ønsker å være seg selv og beskytter sine følelser. Setter sine egne følelsesmessige behov først. Uttrykker seg selv med skjønnhet, og søker etter å finne sin ideelle kjærlighet og å leve ut sine fantasier. Er svak for selv-destruksjon og emosjonelle sammenbrudd.

Karakter-type: Artisten
Artisten frykter alltid å miste sin egen identitet og søker derfor etter sitt sanne jeg. De ytrer sine følelser gjennom skjønnhet og kreativitet og har rik fantasi. Artistene har varme hjerter, er intuitive og higer etter ekte kjærlighet. Er svake for selv-destruksjon, avhengighet og emosjonelle sammenbrudd.

I jobbsammenheng finner man Artister naturlig innen kunst, men mange jobber med nesten hva som helst av kreative småjobber for å klare seg i hverdagen. Noen jobber også som lærere og rådgivere.

Historiske Artister:
Maria Callas
Joni Mitchess
Tennessee Williams

Artister på film:
James Dean i East of Eden
Kate Winslet i Heavenly Creatures
Meryl Streep i Out of Africa

#5 Frykten for å være inkompetent
Denne karakteren synes kunnskap og ferdigheter er det viktigste å mestre. Intellektuelle og frittstående. Kan være innesluttet, eksentrisk og schizofren.
 
Karakter-type: Observatøren
Observatøren frykter å latterliggjøre seg selv. De streber etter å mestre kunnskap. Kan være emosjonelt distansert fra andre og kan virke kalde og arrogante.

I jobbsammenheng er intellektuelle og finnes ofte innen vitenskap og teknologisk utfordrende områder. Deres analytiske ferdigheter gjør dem til bra problemløsere. Kan også gjøre det bra som forfattere og musikere. På sitt verste er Observatøren nihilistisk, psykotisk og suicidal. På sitt beste er Observatøren innsiktsfull, oppfinnsom og klok.

Historiske Observatører:
Charles Darwin
Emily Dickinson
Georgia O’Keeffe

Observatører på film:
Ally Sheedy i The Breakfast Club
Juliette Binoche i Blue
Jesse Eisenberg i The Social Network

#6 Frykten for å ikke få støtte
Denne karakteren søker sikkerhet og frykter å miste veiledning i livet. Finner ofte en organisasjon som kan lede dem i livet. Søker godkjennelse fra andre rundt seg. Det tar tid før de stoler på andre, og kan gjerne være litt paranoide.

Karakter-type: Den lojale skeptikeren
Den lojale skeptikeren er ofte å finne innen militæret, rettssystemet, bedriftsverdenen eller innen akademiske institusjoner. Deres usikkerhet fører til at de søker bekreftelse fra de rundt seg. De tester ofte personene rundt seg og er mistenksomme, noe som kan føre til paranoia.

Den lojale skeptikeren sliter ofte med nervøsitet og noen får derfor lett fobier som gjør at de virker nervøse utad mot andre mennesker rundt seg. De takler dette med å holde en lav profil og unngå konfrontasjon, fordi de frykter å bli forlatt.

Andre velger å konfrontere sine frykter og gjør rebelske opprør for å løsrive seg fra andre. Disse blir gjerne antiautoritære og velger derfor gjerne å være sin egen sjef, og glir derfor over i personlighetstype 8, Lederen. Forskjellen her fra en sann Ledertype, er at den lojale skeptikeren mangler indre selvsikkerhet og trygghet som en sann Leder har. De går ofte til angrep på andre for å skjule sine egne svakheter.

Historiske Lojale Skeptikere:
Princess Diana
Johnny Carson
J. Edgar Hoover

Lojale Skeptikere på film:
Bill Murray i What About Bob?
Diane Keaton i Annie Hall

#7 Frykten for å bli frarøvet noe
Denne karakteren har en stor appetitt på livet og er grådig etter nye opplevelser. Ekstroverter som frykter å bli fanget av sine indre smerte. Kan ha humørsvingninger og være maniske.

Karakter-type: Eventyreren
Eventyreren søker lykke og spenning for å rømme fra sitt indre jeg. De er ekstroverter som stadig leter etter nye opplevelser. Eventyreren opplever at de aldri kan rømme helt fra sine indre frykter og bekymringer uansett hvor mye adrenalin og fare de opplever.

I jobbsammenheng er Eventyreren ofte Flyvertinner, Piloter og eventyrlystne Utendørs fotografer. Mange er også entreprenører.

På fritiden er Eventyreren adrenalin junkier som hopper i fallskjerm, kjører raske biler og driver med fjellklatring.

Historiske Eventyrere:
Mozart
John F. Kennedy
Elizabeth Taylor
John Belushi

Eventyrere på film:
Audrey Hepburn i Breakfast at Tiffany?s
Michael Caine i Alfie
Sean Connerey i The Man Who Would be King

#8 Frykten for å bli kontrollert
Denne karakteren er veldig selvstendig og selvsikker. Naturlige ledere, som kan være både sjefete og dominerende. Selv-drivende og driftige som benektere sine egne emosjonelle behov. Kan være hensynsløse, hevngjerrige og sosiopater.

Karakter-type: Lederen
Ledere stoler på magefølelsen og kan derfor være impulsive. De tar raske beslutninger og kan ofte tråkke på andres tær i prosessen. Makt er viktig.

I jobbsammenheng er Ledere ofte selvstendig næringsdrivende. De er ofte entreprenører og advokater. De trives best i stillinger med ansvar og autoritet, hvor de kan takle utfordringer.

Historiske Ledere:
Martin Luther Kind Jr.
Barbara Walters

Ledere på film:
Julia Stiles i 10 Things I Hate About You
Ellen Page i Hard Candy
Denzel Washington i Malcolm X

#9 Frykt for separasjon
Denne karakteren streber etter å unngå tap og fragmentering. Begjærer fred og harmoni og er veldig gode til å kommunisere og mekle. Distanserer seg fra konflikter og muligens også seg selv. Kan være numne eller katatoniske.

Karakter-type: Diplomaten
Diplomaten kan sette seg inn i andre personers synsvinkler og forsøker å unngå konflikter. De mekler ofte i konflikter, men kan ofte ende opp med å miste seg selv i prosessen.

I jobbsammenheng er Diplomater trukket mot hjelpende profesjoner. De jobber ofte med mekling og rådgivning og innen byråkrati.

Historiske Diplomater:
Abraham Lincoln
Queen Elizabeth II
Gerald Ford

Diplomater på film:
Kevin Costner i Dancing With Wolves
Morgan Freeman i Driving Miss Daisy
Edward Norton i Fight Club
Jeff Bridges i The Big Lebowski

 

Kilde: http://characterchange.com/

Andre innlegg du kanskje vil like

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.