Hvor lang bør boken være?

av Martine

Et problem mange opplever når de bestemmer seg for å skrive en bok, er at de ikke vet hvor langt de bør skrive for den sjangeren eller typen bok de ønsker å skrive. Det første du da burde gjøre er å sette deg inn i hva som er vanlig lengde på ulike typer sjangre.

LENGDE PÅ ULIKE TYPER BØKER:

  • Under 10.000 ord: Brosjyre
  • Under 20.000 ord: Kort fortelling (vanligvis mellom 5.000-10.000 ord)
  • 20.000 – 50.000 ord: Novelle
  • 40.000 – 50.000 ord: Faglitteratur (brukbar lengde)
  • 60.000 – 70.000 ord: Faglitteratur (lengre faglitterær bok)
  • Over 50.000 ord: Roman (vanligvis mellom 80.000 og 100.000 ord)

Det finnes så klart eksempler på forfattere som ikke følger denne guiden, men hvis dette er din første bok, og du ønsker å få den publisert, kan det være lurt å holde seg innenfor disse rammene. Mange forfattere gir gjerne ut litt kortere bøker til å begynne med og øker så lengden på bøkene sine etter at lesere har blitt kjent med deres bøker. Et eksempel på dette er Harry Potter bøkene av J.K. Rowling. Den første boken, Harry Potter and the Philosopher´s Stone, er 77.325 ord lang, mens den lengste boken i serien, the Order of the Phoenix er på hele 257.154 ord!

LENGDE PÅ KAPITLER:

Hvor langt bør egentlig et kapittel være? Vel, det kommer helt an på både sjanger og hver enkelt bok. Alle kapitlene i en bok må ikke være like lange. En scene i en bok er gjerne på rundt 1500 ord (4-5 sider), og det er vanlig å ha et par scener med i hvert kapittel, så mellom 1500 og 3000 ord er en grei lengde på et kapittel. Dette er ingen fasit, så prøv deg frem med hva som passer til boken din.

 

Andre innlegg du kanskje vil like

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.